November 6, 2015

November 6, 2015

Please reload

Recent Posts

Publishing date set

November 6, 2015

1/4
Please reload

Featured Posts

Fuzz and buzz in marketing

March 18, 2015

 

Hij kijkt mij vragend aan. De klassieke direct marketeer kijkt op van de fuzz en buzz overcustomer journey en content marketing. In de oude dagen maakte hij toch al een kalender met commerciële boodschappen en een bijbehorende middelenmix? Met de oude dagen bedoeld hij de pre-internettijden. De prehistorie dus voor veel marketeers.

 

Hij memoreert aan die tijd. De planning was gebaseerd op 4 bekende marketingfasen: werving van de klant, gebruik stimuleren, behoud vergroten en terugwinnen van verloren klanten. En de programma's draaiden er op dat na werving gebruik werd gestimuleerd, emotionele binding werd vergroot en loyaliteit daarmee werd beïnvloedt. En die middelen bestonden uit gepersonaliseerde brieven, mailings met flyers of brochures, en natuurlijk daaruit voortvloeiend de relatiemagazines. Die heten nu emails, blogs en digital magazines. Dus in de gesprekken die we voeren, vraagt hij mij: wat is er nou werkelijk anders? Anders dan dat oude wijn in digitale zakken wordt gedaan?

 

"Hoe heeft marketing

zich eigenlijk vernieuwd?"

 

Ik antwoord dat de reactiesnelheid gigantisch is verhoogd; want in de prehistorie kwamen de analyses uit de database aanzienlijk later binnen dan de klantactie had plaatsgevonden. Met de algoritmes en real time analyses van nu kun je echt campagne voeren in plaats van maken. En ook al bereik je met een retargetingcampagne nog steeds mensen die al niet meer in de markt zijn om iets te kopen (of dat helemaal niet waren), je scoringskans ligt aanzienlijk hoger dan in die oude dagen. 
Een ander groot verschil is de keuze die je maakt en baseert op feitelijk gedrag; je weet dus wat een klant of prospect doet in plaats van dat je een kans bepaalt. Ook daarmee is je scoringskans hoger.

 

"The best vision

is insight"

Malcolm Forbes

 

Maar de echte vraag die onder elke campagne, onder elke marketingactiviteit ligt: wat drijft deze mensen, waarom doen ze wat ze doen, kortom: wat is het klantinzicht waar de marketingkeuzes op gebaseerd moeten zijn.... ? Die vraag blijkt nog altijd moeilijk om te beantwoorden. Al worden we er met stemmingsmeters en gezichtsherkenning en andere neuromarketing steeds beter in om de emotie van de klant te lezen. En tegen de tijd dat we dat kunnen is de marketeer overbodig; dan stelt de 'agent' in de organisatie rechtstreeks vast hoe de klant blij wordt. En handelt daarop.

 

Maar nu, in onze dagelijkse praktijk anno 2015, kunnen we die nieuwe technieken nog maar mondjesmaat toepassen. Daarom leren we marketeers hoe je zelf een klantinzicht bouwt, nadat je de pains en gains geladderd hebt, zoals Alexander Osterwalder uitlegt in zijn nieuwe boek Waardepropositie Ontwerp.

 

 

"Nou heb ik die jobs,

pains en gains geladderd.

En nu?"

 

 

Maar in de NIMA Workshop 'Van Insights naar Waardepropositie' leren we je ook hoe je dat klantinzicht real time test, online, onder de doelgroep. Zodat je een waardepropositie ontwikkelt die echt aanslaat. Want dat is het grote verschil tussen toen en nu: we weten welke drijfveren cruciaal zijn voor het aanbod aan klanten. Omdat we dat continu constateren en valideren.

 

En met een inzichtgedreven waardepropositie communiceren we daarna weer gewoon op een relevant moment en in een relevante context. (en dat, lieve klassiek geschoolde marketeer, is dan weer niets nieuws onder de zon).

 

Wil je ervaren hoe je tot een klantinzicht komt, hoe je dat direct valideert onder de doelgroep en hoe je daarvan een waardepropositie bouwt? Doe dan mee op 22 april a.s. Aanmelden kan via de 

NIMA Academy website. Tot snel.

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

copyright wonderwings. voor merken die op hun belofte willen leveren. Nu en morgen.